Orkide coşturma konusunda özellikle çiçeği açmayan kişiler araştırma yapar.
Orkide çiçekleri güzellikleri mi zarif içeriği ile oldukça etkileyicidir. Narin bitkiler oldukları için bakımları sırasında özen ve çaba ön planda olmalıdır. Doğru koşullar altında büyümesi, çiçek açması ve çoğaltılması konularında herhangi bir problem meydana gelmez. Ev ortamında kolay şekilde bakılabilir. Her ne kadar kolay bakım şartları bulunsa da bulunduğu ortamın hava değişikliklerinden oldukça kısa sürede etkilenir.
Orkide Açması İçin Yöntemler
Orkide coşturmak için ne yapmalı çiçeği açmayan kişiler tarafından sık şekillerde sorulur. Çiçekler güzel görünüş ve kokuları ile insanları büyüler. Eşsiz görüntüleri ile bakınmak ve büyütmek istenen çiçekler konusunda hassas davranılması gerekir. Ev ortamlarında bakılan çiçeklere farklı bakım teknikleri kullanılabilir. Orkideler için tercih edilebilecek yöntemlerden biri; yapraklarına ve gövdesine vazelin sürmektir. Vazelin kısa süre içerisinde çiçeğin kendisine gelmesini çiçek açmasına yardımcı olur. İçe sürülen modelinin ince bir tabaka halinde sürülmesine dikkat edilmelidir. Takviye bir yöntem olarak değerlendirilen vazelin yöntemi dışında aynı zamanda bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken çeşitli konular bulunur.
Yeterli Işık
Orkide coşturmak için en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri ışıktır. Orkidelerin çiçek açmamasının en büyük nedenlerinden biri yeterli aşağı ulaşamıyor olmasıdır. Orkideler doğudan ışık almaktan hoşlanmazlar, ancak aydınlık alanlarda kalmaktan hoşlanırlar. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan orkidelerin yaprakları da yanma gibi olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Orkidelerin gündüz dolaylı şekilde güneş ışığı alması, akşamları da karanlıkta kalması sağlıklı şekilde çiçek açması da yardımcı olur.
Isı Dengesinin Korunması
Orkideler tropikal bitkilerdir, bu nedenle sıcak havaları tercih eden bir çiçektir. Orkide coşturma için yılın belli zamanlarında sıcaklık değişimleri yaşaması gerekir. Sert şekilde hava değişikliği yaşaması çiçek açmasının önüne geçer. Sürekli hava değişimleri aynı şekilde çiçek açmasının önüne geçerdi. Çiçeklendirmeyi desteklemek için çiçeklenme mevsimi başında gündüz sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesine özen gösterilmesi gerekir.
Saksı Değiştirmek
Saksı değişikliği yapmak orkideler için oldukça zorlayıcı bir durumdur. Orkideler ortamları bozuldukları zaman köklerinden yeterli oksijeni alamayabilir. Bu durumda ölmesine sebep olur. Orkidelerde saksı değişimi bazen altı ay ile bir yıl arasında çiçek açmama durumuna sebep olabilir. Orkidelerin saksı değişimi yapılacağı zaman yapraklarının değil köklerinin değerlendirilmesi gerekir. Kökler kahverengi görülmeye başladığı zaman saksı değişimine zamanı geldi belli olur.
Susuz Kalmaması
Orkide coşturan konulardan biri sulamadır. Orkidelerin çok fazla sulanması çiçek açmasını engelleyen bir durumdur. Çiçek açmanın ötesinde aynı zamanda orkidenin ölmesine de neden olabilecek konulardan biridir. Fazlası olan Orkideler tomurcuklarını dökebilir. Genellikle Orkideler sulamalar arasına toprağın kurulmasına ihtiyaç duyar. Sulama sonrasında orkidenin köklerinde kahverengi renk görülüyor ise çok fazla sulama yapıldığı anlamına gelir. Çok fazla sulama yapıldığı zaman buruşuk yapraklar da gözlenebilir. Çok fazla sulama konusunda hassas davranıldığı kadar susuz kalması konusunda daha hassas davranılmalıdır. Aşırı sulamanın önüne geçmek isteyen kişiler orkidesini susuz bırakmamalıdır.
Hangi Tür Orkideye Sahip Olunduğunu Bilmek
Orkide çiçek açması konusunda çeşitli konulara dikkat edilmesi gerekse de öncelik ortanın çeşidini bilmek oldukça önemlidir. Bahçe çiçeklerin çoğu yaz mevsiminde çiçek açarken orkideler genellikle sonbahar aylarına çiçek açmaya başlar. Tomurcuklanma ise kış ve ilkbahar aylarında görülür. Bazı orkide türlerinde yılda bir kez çiçek açarken bazılarında iki ile üç defa çiçek açtığı görülebilir. Sahip olunan çiçeğin türünü bilmek daha doğru bir bakım göstermek açısından oldukça önemlidir. Orkide coşturan nasıl yapılır konusunda bilgi almadan önce çiçeğin türü ve bakımında önemli olan konulara dikkat edilmelidir.