Orkide budama konusuna dikkat edilmesi gereken konuları öğrenerek sağlıklı bir çiçeğe sahip olmak mümkündür. Çiçekler bazen hediye bazen evin en güzel süsü olabilir. Sahip olunan çiçek türüne göre bakımı konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Çiçeğin bakımına özen gösterilmediğini zaman oldukça kısa süre içerisinde solan bir çiçek ile karşı karşıya kalınır. Çiçekler arasında oldukça zayıf olarak bilinen orkidenin budamasını nasıl yapıldığı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.
Orkide Çiçeğinin Özellikleri Nedir?
Orkide budama zamanı hakkında bilgi edinmeden önce orkide çiçeği özelliği hakkında bilgi edinmek daha doğru olabilir. Orkide çiçeklerinden ömrü oldukça uzundur, hediye olarak genellikle orkide tercih edilir. Bir yıl içerisinde birden fazla açma özelliği de bulunur ve Salepgiller ailesine ait bir üyedir. Yeşil yaprakları ve uzun gövdesi ile oldukça dikkat çeker.
Saksıda, serada ve aynı zamanda ev ortamına kolay şekilde uyum sağlayan bir yapısı vardır. Dikkat çeken birkaç tane orkide budama ve çoğaltma özelliği bulunur; Tozlaşmayı kolaylaştırmak için rengini değiştirme kabiliyeti bulunur. Aynı zamanda bazen kokusunu yazı şeklini değiştirdi de görülür. Orkide şekeri yukarıdan aşağı doğru ortadan kesildiği zaman iki yarısının birbirinin simetri olduğu gözlenir.
Orkide Bakımı
Evde orkide bakımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler uzun ömürlü bir çiçeğe sahip olabilir. Sağlıklı uzun ömürlü bir çiçeğe sahip olmak için bakımı konusunda hassas davranılması gerekir. Orkide bakım isteyen çiçek türleri arasında yer alır. Sulama, budama ve toprak konusunda özenli davranılmalıdır. Orkide budama makası gibi özel ürünler kullanılarak bakım işlemleri gerçekleştirilebilir. Orkidelerde karma toprak kullanmak oldukça verimlidir. 16 derecenin altında bulunan ortamlarda az zaman geçirmesine dikkat edilmelidir. Nemli ortamlardan hoşlanan bir çiçek olduğu için yapraklarını sprey ile sulanması oldukça hoşuna gider. Yılda bir kere de olsa vitamin takviyesi yapılmalıdır. Yıl içinde mevsimler uygun şekilde gübreleme yapılabilir.
Orkide Budama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Orkide budaması ne zaman yapılır sorusu için verilecek en ideal cevap Eylül ve Kasım ayıdır. Çiçeğin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için budamanın önemi oldukça büyüktür. Budama işlemi yapılırken ölü yapraklar temizlenir. Çiçeğin gövdesi zarar vermeden sadece kuru yaprakları çıkartılması gerekir. Budama yapıldıktan sonra kökleri kömür tozu ya da tarçın ilave edilebilir. Eklenen tarçın ya da kömür tozu çiçeğin bakterilerden korunmasını sağlar. Orkide budama nasıl yapılacağı konusunda; çiçek sapının çok koyu renkli döndüğü güldür ise gövde yakın yerden kesilmesi uygundur.
Orkide Çoğaltma
Orkide budama sonrası en çok merak edilen konulardan biri orkidenin çoğaltılmasıdır. Orkidesini yavrulamasını isteyen kişiler en uygun dönemi beklemelidir. Çoğaltma için özel bir teknik uygulanması gerekir. Keiki adı verilen teknik ile orkide farklı bir saksıda çoğaltılabilir. Orkiden uç kısımlarını bulunan ufak Orkideler ilkbahar dönemlerinde görülür. Kökleri uzadığı zaman yavru kedilerin alınması gerekir. Ancak en az iki yapraklı kök varsa çoğaltılabilir. Serin ve hafif rüzgarlı bir ortam içerisinde alınan keikiler saklanır. Özellikle akşam esintileri bu işlem de oldukça önemlidir. Bir süre geçtikten sonra kökler oldukça belirgin olur. Bu sayede orkide çoğaltma işlemi tamamlanmış olur ve uygun toprağı dikilebilir. Orkide budama ne zaman yapılır konusunda aylara dikkat edildiği zaman çoğaltma konusunda da dikkat edilmelidir.
Orkidemi Nasıl Sulamalıyım?
Orkide budama hangi ayda yapılır sorusuna Eylül ve Kasım ayı şeklinde cevap verilmiştir. Budamanın amacı sağlıklı bir orkideye sahip olmaktır bu nedenle sulama konusunda da oldukça hassas davranılması gerekir. Nemi seven bir çiçek olduğu için zaman zaman su istediği görülür. Haftada iki defa su verilmesi idealdir.