Atatürk Çiçeği Bakımı Hakkında Temel Bilgiler

Canlı kırmızı yapraklarıyla evlerimize sıcaklık ve renk katan Atatürk çiçekleri bazen beklediğimiz gibi kızarmayabilir, yaprakları solabilir. Peki Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır? Atatürk çiçekleri bol ve parlak, ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever. Özellikle yapraklarının kızarması için yeterli ışık oldukça önemlidir.

Çiçeğin konumunun doğu veya batı cephesine bakan, aydınlık bir pencerede olması ve toprak yüzeyi kurudukça ılık suyla sulama yapılması gerekmektedir. Atatürk Çiçeği Bakımı sırasında toprağın sürekli ıslak kalmamasına dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Çünkü aşırı sulama köklerin çürümesine neden olabilir. Sulama sonrası saksı altlığında biriken fazla suyu mutlaka dökülmeli. Kış aylarında sulama sıklığını biraz azaltabilirsiniz.

Atatürk Çiçeğinin ideal sıcaklık aralığı gündüz 18-24°C, gece ise biraz daha serin olmalıdır. Ani sıcaklık değişimlerinden ve soğuk hava akımlarından korunmalı, kalorifer peteklerinin veya direkt ısı kaynaklarının yakınına yerleştirmekten kaçınılmalı.

Atatürk Çiçeği Yaprakları Kızarmıyor

Atatürk çiçeğinin kırmızı yaprakları aslında çiçek değil, brakte yapraklarıdır. Bu yaprakların kırmızıya dönmesi, fotoperiyodizm adı verilen bir süreçle ilgilidir, yani bitkinin ışık ve karanlık sürelerine verdiği tepkiye göre kızarmaktadır. Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyorsa bu detaylara dikkat edersiniz çiçeğin yaprakları kızaracaktır.

Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması için, her gün en az 12-14 saat kesintisiz karanlığa ihtiyacı vardır. Bu karanlık dönem, yaklaşık 6-8 hafta boyunca düzenli olarak sağlanmalıdır. Genellikle bu süreç Eylül sonu veya Ekim başı gibi başlatılır. Karanlık dönemin tamamen kesintisiz olması çok önemlidir. En ufak bir ışık sızıntısı bile yaprakların kızarma sürecini olumsuz etkileyebilir. Gece sıcaklığının da biraz daha serin olması yaprakların renklenmesine yardımcı olur.

Atatürk Çiçeği Dalından Tutar mı?

Atatürk çiçeği dalından tutar mı? Atatürk çiçeğinin çoğaltılarak yeni Atatürk çiçekleri yetiştirmenin basit ve etkili yolları bulunmaktadır. Atatürk çiçeğinin çoğaltılarak yeni Atatürk çiçekleri yetiştirmek için en uygun zaman ilkbahar veya erken yaz aylarıdır. Bu aylar bitkinin aktif büyüme döneminde olduğu zamanlar.

Doğru zamanda sağlıklı ve olgun bir daldan, yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda keserek, iyi drenajlı bir toprak karışımı veya perlit-vermikülit karışımı ile hazırladığınız dikim ortamına dikin ve toprağı hafifçe nemlendirin. Etrafını şeffaf bir poşet veya fanusla kapatarak nemli bir ortam oluşturabilirsiniz. Direkt güneş ışığı almayan, aydınlık bir yere yerleştirin. Toprağı düzenli olarak nemli tutun. Köklenme genellikle 4-8 hafta içinde gerçekleşir. Yeni yaprak oluşumu köklenmenin başladığının işaretidir. Köklenen çiçeği daha büyük saksılara aktarabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır?

Atatürk çiçeği, doğru bakım ile sonraki yıllarda da tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. “Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır” diyorsanız kısaca şu şekilde açıklayabiliriz;

Yapraklar döküldükten sonra, ilkbaharda bitkinizi budayın. Dalları yaklaşık 10-15 cm kalacak şekilde kısaltabilirsiniz. Bu budama, bitkinin daha gür ve sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.

Budamadan sonra bitkinizi daha büyük bir saksıya aktarabilir ve normal bakımına (ışık, sulama, gübreleme) devam edebilirsiniz. Yaz aylarını bahçede veya balkonda, doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan geçirmesi bitki için faydalı olacaktır. Tekrar kırmızı yapraklar elde etmek için, sonbaharda yukarıda anlatılan karanlık uygulamasına başlayın.

Atatürk Çiçeği Yaprakları Soldu

Atatürk çiçeğinizin yapraklarının solduğunu görmek endişe verici olabilir, ancak genellikle bu durumun çözümü elbette var. Ancak Atatürk çiçeği yapraklarının solmasının birden fazla nedeni olabilir. Doğru teşhisi koymak ve uygun çözümü uygulamak için bitkinizin genel durumunu dikkatlice gözlemlemek önemlidir. “Atatürk çiçeği yaprakları soldu ne yapacağım?” diyorsanız Atatürk çiçeği yapraklarının solmasının en yaygın nedenlerini ve çözüm önerilerini sizlere sunabiliriz.

Öncelikle şunu utmayın Atatürk çiçekleri aşırı sulamadan hoşlanmazlar. Toprağın sürekli ıslak kalması köklerin çürümesine ve dolayısıyla yaprakların solmasına neden olabilir. Atatürk çiçekleri aşırı sulamadan hoşlanmadığı kadar susuzluğa da dayanıksızdır. Toprağın tamamen kuruması yaprakların solmasına ve kurumasına yol açabilir. Yetersiz sulamanın belirtileri şunlardır:

Ayrıca Atatürk çiçekleri soğuğa karşı hassastır. Düşük sıcaklıklar (özellikle 10°C'nin altı) yaprakların solmasına ve dökülmesine neden olabilir. Tüm bunlar dışında aşırı sıcak ve kuru hava da yaprakların kurumasına ve solmasına yol açabilir. Özellikle kalorifer petekleri yakını veya direkt güneş ışığına maruz kalmak bu sorunu tetikleyebilir.

Yukarıda belirtilen detaylara dikkat etmeniz durumunda Atatürk çiçeği yapraklarının solmasını engelleyebilirsiniz.